De laatste paar jaar groeit het aantal podcast luisteraars aanzienlijk. Daarmee groeit ook het aanbod podcasts en platformen zoals Mixcloud waar je deze kunt hosten. Tegenwoordig heb je ze daarom in allerlei soorten. Hoewel de meeste mensen bij een podcast er vanuit gaan dat het om een soort van talkshow gaat. Waarin diverse onderwerpen worden behandeld. Zijn er ook een heleboel muziek podcasts.

Podcasts zijn gewild

Podcasts zijn tegenwoordig zo populair dat het voor bedrijven en artiesten interessant is om een eigen podcast te op te nemen en te publiceren. Dit met muziek als content marketing. Hiermee kun je tenslotte een groot deel van je doelgroep bereiken wanneer je dit goed doet. Muziek streamingdiensten zoals Spotify zijn sinds een tijdje ook bezig met het vermelden van interessante podcasts en hebben daarvoor een aparte categorie in de app opgenomen.

DJ’s en artiesten met een eigen podcast.

Bijna alle bekendere Deephouse DJ’s hebben een eigen muziek podcast waarin ze hun eigen nieuwe releases promoten en bijvoorbeeld hun gigs. Op deze manier kunnen ze in direct contact met hun fans blijven en ze voorzien van hun nieuwste muziek. Zie het als een bedrijfs klantrelatie.

Hoewel veel podcast daardoor een commerciële instelling neigen te hebben. Zijn er ook veel podcast zonder winstoogmerk en gemaakt door mensen met veel passie voor muziek.

Deep House podcast met nieuwe muziek uit Nederland.

Een van de betere deephouse / house podcasts van Nederlandse bodem heet Dirty Disco waarvan je elke week een nieuwe aflevering te horen krijgt. De podcast is zowel een 2 uur durende DJ mix als een gepresenteerde aflevering waarin de host je elke week de nieuwste releases uit de elektronische muziekscene laat horen.

De genres en muziek die gedraaid wordt zijn vooral Deephouse, House, Nu Disco, Broken House, Tech en Elektronica. Veel jazz, soul en disco invloeden. Het leuke van deze show is dat hier niet de focus ligt op de hoogste hitnoteringen of commerciele platen. Maar juist de onbekende talenten en subgenres veel worden uitgelicht. Dit is met name voor muziekliefhebbers en DJ’s in deze genres een ideale inspiratiebron om nieuwe muziek te ontdekken.

Live luisteren via online radio.

Omdat muziek internationaal is. Kun je deze show tweetalig beluisteren. Voor de fans is hij er via de website en meerdere podcast kanalen zoals Mixcloud en iTunes in het Engels. En voor liefhebbers van de Nederlandstalige versie kun je elke maandagavond om 19:00 live luisteren naar Dirty Disco op Deep Radio. Neerlands beste Dance online radio zender.

Zo zijn er natuurlijk meer deephouse podcasts, het verschil zit hem vooral wel in de presentatie. Veel DJ’s nemen hun mix op en publiceren deze vervolgens als een podcast. Maar praten hier verder niet in. Dit is in feite geen podcast maar gewoon een DJ mix.

Podcasts luisteren en / of downloaden.

Via de website van Dirty Disco kun je de deephouse muziek podcasts direct luisteren. Maar ook als mp3 downloaden om hem zelf vervolgens op een apparaat naar keuze te zetten of af te spelen met een audio player op je computer, laptop of tablet.

Wanneer je gebruik maakt van een van de podcast apps gebeurt dit allemaal automatisch. Door in de app op zoek te gaan naar een leuke podcast. Kun je je vervolgens abonneren op de feed. Door je te abonneren blijf je op de hoogte van elke nieuwe aflevering, en krijg je elke keer wanneer er een aflevering wordt geupload een melding. Vervolgens kun je kiezen om hem direct te streamen of te downloaden naar je apparaat. Zo kun je favoriete je muziek altijd en overal meenemen.