Het percentage Nederlanders met een smartphone is anno 2017 al bijna 90%, Google hanteert een ‘mobile first’ aanpak en social media en websites worden in grote maten op mobiele telefoons bezocht. Het optimaliseren van de gebruiksvriendelijkheid van je mobiele website heeft daarom prioriteit. Om je heen zie je overal de applicaties en webapps als paddenstoelen uit de grond schieten. Maar wat is nu precies het verschil tussen een applicatie en een mobiele website en wat zijn de voordelen van een applicatie boven een mobiele website? Of zijn er ook nadelen te benoemen? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen.

Verschil tussen applicatie en mobiele website

Er is een duidelijk verschil tussen een applicatie en een mobiele website. Hoewel een mobiele website bekeken wordt via de browser op de desbetreffende mobiele telefoon, is een applicatie software die gedownload en geïnstalleerd moet worden op de mobiele telefoon.

De voordelen van een applicatie

Er zijn meerdere voordelen van een professionele applicatie voor de website ten opzichte van alleen het mobiel vriendelijk maken van de website. In tegenstelling tot een mobiele website kan een applicatie, in de meeste gevallen, ook gebruikt worden zonder gebruik van internet. Verder is een applicatie vaak een toevoeging op een mobiele website en geen vervanging. Laat een applicatie ontwikkelen om het gebruikersgemak en de functionaliteiten te vergroten.

De nadelen van een applicatie

Hét nadeel waar meestal over gesproken is het feit dat de kosten van een applicatie voor diverse besturingssystemen hoger liggen dan het mobile friendly maken van de website. Zo zit er veel tijd in het ontwikkelen van een nieuwe applicatie en moet deze beschikbaar zijn voor verschillende besturingssystemen. Ook wordt een applicatie niet, net als een website, gevonden op internet, maar alleen in de app store.

Conclusie voor uw bedrijf

Wij van Music & Bytes raden aan om voor jezelf de doelen van een mobiele website en applicatie op te stellen. Wil je dat je bedrijf, product of dienst gevonden wordt op internet? Dan is het zeker aan te raden om de website mobiel vriendelijk te maken. Zoek je naast het informeren van de bezoeker via de website, een manier om functionaliteiten, gebruikersgemak en de merkbeleving te verhogen, dan kan een professionele applicatie een goede toevoeging zijn.