Het leuke van de piano is dat je door dit instrument steeds meer begrijpt hoe popliedjes zijn opgebouwd. Naarmate je meer akkoorden piano leert kennen zal je erachter komen dat veel van deze nummers gebruik maken van dezelfde soort akkoorden, waardoor je steeds sneller meer nummers kan spelen. Op het internet zijn talloze aanwijzingen en stukken bladmuziek te vinden, dus tegenwoordig kan iedereen met een piano tot zijn beschikking de kunst van het spelen leren Voordat je verder gaat, is het goed om de noten uit je hoofd te leren: een handig ezelsbruggetje kan zijn dat de noten tussen de lijnen F.A.C.E. spellen, zodat de noten op de lijntjes E.G.B.D.F. spellen.

Positie van de vingers

Zodra je de noten onder controle hebt, kan je door naar de belangrijkste akkoorden. Denk aan de volgende voorbeelden:

* A-minor: A + C + E

* C-major: C + E + G

* G-major: G + B + D

Voor de positie van de vingers is het het best om je duim voor de eerste noot, je middelvinger voor de tweede en je pink voor de derde te gebruiken. Speel eerst eens noot na noot, zodat je hoort hoe ze samen een harmonieus geheel vormen en speel ze daarna samen; als je dit vaak genoeg doet zal je in het vervolg zelf horen als je er een keer naast zit, zodat je je ogen op de bladmuziek kunt houden.

Let op je houding!

Wat veel zelfstandige leerlingen over het hoofd zien is dat je houding van cruciaal belang is: ten eerste bepaald de manier waarop je je hand op de toetsen plaatst hoe het geluid uit de piano komt. Ontspan daarom je pols en laat je vingers rustig over de toetsen glijden zodat je genoeg druk kan aanbrengen. Maar niet minder belangrijk, is dat je rechtop voor de piano zit: ondanks dat de meeste pianokrukken geen rugleuning hebben, is een rechte rug van groot belang om een goed geluid uit het instrument te krijgen en op een lijn te blijven met het lezen van de noten.